keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Juttua metalligrafiikan valmistuksesta - miten Antero Olin sen tekee.


Pieni osa suuresta teoksesta.


Pieni osa teoksesta.
Antero Olin valmistaa laattansa ja vedostaa teoksensa itse.

Hän tekee matallilaatan teoksensa pohjaksi omassa tai käytössään olevassa työhuoneessa.  Huoneessa on metallilaatan käsittelyyn tarvittavia välineitä, kuten liuottimia, puhdistusaineita, ilmastointi ja tarpeelliset suojaimet, pölytyskaappi, kuumalevy, syövytys- ja puhdistusaltaita. Aluksi hän puhdistaa ja kiillottaa sinkkilevyn, joskus kuparia, pohjustaa levyn syövytystä kestävällä kalvolla sekä tarpeen mukaan ja oikeaan aikaan pölyttää levyn hartsipölyllä ja sulattaa hartsin kiinni levyyn.

Valmisteilla oleva teos, sen kuva metallilaatalle tai -laatoille tehdään aina peilikuvana. Jokaiselle värille valmistetaan yleensä oma laattansa, teoskuvan jokainen tummuusaste syövyteään laattaan erikeen.

Aluksi Antero tekee yleensä etsauksen eli viivasyövytyksen. Sitten hän arvioi - kuinka monta syövytyskertaa kukin värisävy ja pinta tarvitsee. Tummimmat sävyt hän syövyttää pisimpää, hän lakkaa suojalakalla ne kohdat joita hän ei enää halua tummentaa. Suurten metallilaattojen käsittely on fyysisesti raskasta. Liikaa syöpynyttä kohtaa ei enää voi perua ja huonosti levinnyt hartsipöly näkyy lopullisessa teoksessa, samoin työtapojen heikko hallinta. Tähän vaiheeseen on aikaa voinut mennä 1 - 7 päivää (eikä mitään 8 tuntisia työpäiviä).

Turun Taidegraafikot ry: n sivuilla on tietoa grafiikan menetelmistä Yleisimmät graafiset menetelmät, siinä kerrotaan myös vedossarjojen merkintätavoista.

Pieni osa suurempaa teosta, pilvi on reliefipainoa, muu osa akvatintaa.


1 kommentti:

Maikku kirjoitti...

Eipä ole pipertäjän hommaa tämä, saatiika hätäisen ihmisen asiaa. Kun sitä taitoa ja vuosien varrella opittua asiaa on, niin aikaseksi saa mahtavia teoksia!

Hyvä kun saamme tästä seikkaperäistä tietoa, että millä menetelmälle se laatta syntyy, ennenkuin teos löytää sen oikean seinän...taitavaa kättä, useita laskemattomia työtunteja/päiviä ja terävää ajatusta jokaiselle kädentyölle...HUH, sanon minä ja toivotan edelleenkin voimia. Jotta saamme nauttia loistavasta taiteesta!