sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kiveä luonnossa ja Antero Olinin teoksissa.

Szent István Templom Nagybörzsönyissä.
Taidegraafikko Antero Olin kuvaa teoksissaan usein vanhoja rakennuksia, muureja ja raunioita sekä niitten ympäristöjä. Nuo ihmiskäden aikaansaannokset, joko rakennetut tai hajonneet, on valmistettu usein kivestä.

Anteron teokset eivat ole tarkkoja näköiskuvia kohteistaan tai edes valokuvan tyyppisiä tunnelmahetkiä aidossa ympäristössä. Hän ei dokumentoi. Hän muokkaa rakennuksiaan, venyttää, litistää tai liittää eri rakennusten osia yhteen. Joskus hän restauroi, korjaa osittain romahtaneen rakennelman tai tukee romahtamassa olevaa seinää. Hän hakee tunnelmaa ja historiallista aikakautta.

Mahdollisimman oikea kuvaus kiven pinnasta ja rakennelman tekotavasta haastaa Anteron etsimään kulloinkin tarvittaa parasta työskentelytapaa. Kaikki matallilaatan käsittelyvaiheet hän tekee huolellisesti. Kiven rakenteen lisäksi hän hakee tulevaan teokseensa sen oikean valaistuksen ja värisävyn. Valot ja varjot hän hallitsee, ne luovat tunnelman. Kivi voi olla erinäköinen aamulla tai illalla, kesällä tai talvella.

Hyvin valmistetun laatan ja onnistuneen teoksen voisi vielä pilata  heikolla vedostuksella. Tarpeellinen määrä väriä, hyvin käsitelty ja  puhdistettu laatta viimeistelee teoksen.

 


Vanhaa kiviseinämää Ateenassa.

1 kommentti:

Maikku kirjoitti...

Kivet ovat taidetta jo luonossa ja se joka pyystyy sen viellä tallentamaan,kuten Antero Olin on mestari!!!